مصطفی کمال پورتراب درگذشت / چهره ماندگار موسیقی در ۹۲ سالگی دارفانی را وداع گفت

مصطفی كمال پورتراب استاد موسیقی صبح چهارشنبه دوم تیرماه در سن ۹۲ سالگی دار فانی را وداع گفت.

http://w.honaronline.ir/Image/News/2016/6/73123_636021860071444652_m.jpg

سرویس موسیقی هنرآنلاین: مصطفی كمال پورتراب آهنگساز برجسته صبح دوم تیرماه در سن ۹۲ سالگی از دنیا رفت. یكی از نزدیكان این استاد موسیقی این خبر را تأیید كرده و گفت: ایشان بر اثر ایست قلبی از دنیا رخت بست

مصطفی کمال پورتراب متولد ۱۳۰۳ از استادان تئوری موسیقی و از اعضای هیئت مؤسس و نایب‌رئیس شورای عالی خانهٔ موسیقی ایران بود.

پدر کمال پورتراب از افسران نظامی شوروی بود که بعد از انقلاب اکتبر سال ۱۹۱۷ به ایران آمد و ازدواج کرد. او فرزند اول خانواده بود و در پنج‌سالگی، پدرش یک فلوت برای او خرید و پور تراب با آن برای بچه‌های محله آهنگ‌هایی را که شنیده بود می‌نواخت. پس از آموختن مقدمات موسیقی سال ۱۳۱۸ وارد دوره شش ساله متوسطه هنرستان عالی موسیقی شد و تا سال ۱۳۲۴ که مدرک دیپلم را دریافت کرد، سازهای متنوعی نظیر فاگوت را از یاروسلاو بیزا، ویولن را از حشمت سنجری و عطاالله خادم میثاق و تار را از موسی معروفی فرا گرفت.

وی هم‌چنین تئوری موسیقی ایرانی را نزد روح‌الله خالقی آموخت و در فراگیری آواز گروهی از آموزش‌های روبیک گریگوریان و در سرایش از آموزش‌های فریدون فرزانه و پاتما گریان استفاده کرد. پس از آن، به دلیل این که امکان تحصیل در دورهٔ عالی آهنگسازی در هنرستان وجود نداشت، به طور خصوصی نزد پرویز محمود به فراگیری آهنگسازی پرداخت. او بعداً همین رشته را در هنرستان نیز ادامه داد و در سال ۱۳۳۹ فارغ‌التحصیل شد. او بعدها در سال ۱۳۴۶ دوره‌ای تکمیلی نیز در فرانسه گذراند.

پورتراب از ۱۳۲۴ تدریس موسیقی را آغاز کرد. وی در سال ۱۳۴۰ سرپرستی یکی از ارکسترهای وزارت فرهنگ و هنر ایران را به عهده گرفت. هم‌چنین در فاصله ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۲ مدیر هنرستان موسیقی ایران شد.

بعد از انقلاب ۱۳۵۷ در ایران، پورتراب به فراگیری هارمونی و کنترپوان به صورت خصوصی ادامه داد و پس از گذشت چند سال، به عنوان استاد دانشکده موسیقی دانشگاه هنر و دانشگاه آزاد نیز به صورت رسمی در این زمینه تدریس کرد.

پورتراب چندین قطعه موسیقی خلق کرده و چند کتاب نیز نوشت یا ترجمه کرد. یکی از پرفروش‌ترین آثار او کتابی به نام "تئوری موسیقی" است که تا سال ۱۳۹۱ به چاپ چهل و هشتم رسید. وی در سال ۱۳۸۷ به عنوان چهره ماندگار موسیقی ایران انتخاب شد.

از دیگر تالیفات این موسیقی‌دان می‌توان به "مق‍دم‌های بر مبانی آهن‍گس‍ازی" و "آهن‍گه‍ای برگزیده برای پی‍انو" اشاره کرد

همچنین او در زمینه ترجمه آثاری چون "کن‍ترپوان به‌زبان ساده"، نوشتهٔ اچ. سی. آل. است‍اک، "تج‍زیه و تح‍لی‍ل موسی‍قی برای جوانان"، نوشتهٔ ل‍ئ‍ونارد برنس‍تاین، "هارمونی بر روی شستی‌های پیانو"، نوشتهٔ کارل پدرن، "تک‍الی‍ف و حل مس‍ائ‍لت‍ئ‍وری موسی‍قی و تع‍لی‍م خط و خوشن‍ویسی"، نوشتهٔ اتوره پوتس‍ولی، "آموزش کن‍تر پوان مدال (مق‍امی)"، نوشتهٔ مارسل دوپر، "هارمونی کلاسی‍ک"، نوشتهٔ سی. اچ. کی‍تس‍ون، "موسیقی مدرن"، نوشتهٔ موریس لورو، "موتس‍ارت"، نوشتهٔ یان مک لی‍ن، "زندگی پراضطراب چایک‍وفس‍کی"، نوشتهٔ هربرت ولس‍توک، "هانون"، نوشتهٔ شارل لویی، "هارمونی مدرن (توضی‍ح و کاربرد آن)"، نوشتهٔ ایگ‍لف‍یل‍د هال و "هماهنگی علمی و عملی"، نوشتهٔ هانری سارلی را منتشر کرد.

 ضایعه درگذشت این معلم موسیقی را به خانواده و جامعه هنری کشور تسلیت می‌گوییم.

 

بازدیدها: 69

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *