واكنشها به انتشار گزينشي سخنان محرمانه ظريف ادامه دارد يكي عليه همه
سرانجام پس از حدود یک هفته از اقدام «جواد کریمیقدوسی» در انتشار سخنان محرمانه وزیر خارجه در جلسه کمیسیون امنیت ملی، این کمیسیون بیانیهای در «ذم» رفتار نماینده نزدیک به جبهه پایداری منتشر کرد. این بیانیه روز گذشته و پس از جلسه علنی نوبت صبح مجلس از سوی «علیرضا رحیمی»، نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی، در راهرو مجلس بین خبرنگاران توزیع شد. کریمیقدوسی در واکنش به این بیانیه صحبتهایی کرد که واکنش وزارت خارجه را در پی داشت و رکورد جدیدی برای وزارت خارجه به ثبت رساند؛ سه واکنش در یک هفته. او روز گذشته در واکنش به بیانیه کمیسیون امنیت ملی در یکی از ادعاهایش گفته بود: «ظریف به دنبال ارتباطگیری با تیم ترامپ است». روابطعمومی وزارت خارجه این ادعاها را «در شکل خوشبینانه حاکی از بیاطلاعی و ناآگاهی و در شکل دیگر باز هم ناشی از توهمات و بداخلاقیهای تکراری و کسلکننده دیگر ایشان» دانست که «قابلاعتنا نبوده و نیاز به تکذیب مجدد هم ندارد».
بیانیه کمیسیون امنیت ملی
در بیانیه کمیسیون امنیت ملی که روز گذشته در مجلس بین خبرنگاران توزیع شد، آمده: «کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بهعنوان یکی از مهمترین کمیسیونهای مجلس از حساسیت و ظرافتهای ویژهای برخوردار است که عدم توجه به قواعد حاکم بر آن میتواند به منافع ملی ضربه زند. حضور منظم وزرای خارجه، اطلاعات، کشور و دفاع و فرماندهان نیروهای مسلح در این کمیسیون نشاندهنده میزان اهمیت حفظ اسرار نظام در این جایگاه مهم است».
این بیانیه ادامه داده: «حادثه تلخی که هفته گذشته پس از جلسه مشترک وزیر محترم امور خارجه و معاونین این وزارتخانه و اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اتفاق افتاد هنجارشکنی و حاشیهسازی بیمنطقی بود که اکثریت قریببهاتفاق اعضای کمیسیون نسبت به آن معترض هستند. عدم توجه به ضرورت حفظ مطالب مطرحشده در آن جلسه و اصرار بر افشا و انتشار آن به صورت ناقص و گزینشی، گناهی است نابخشودنی و خدمتی است به دشمنان انقلاب اسلامی که مراجع ذیصلاح باید به آن رسیدگی کنند». در ادامه بیانیه کمیسیون امنیت ملی آمده: «سخنی که وزیر محترم امور خارجه در این جلسه اعلام کرد، نه اشتباه در برجام بود و نه اشتباهی در سیاستهای راهبردی نظام، بلکه صرفا اشارهای بود به یک اشتباه در اعلام موضع. کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن ابراز تأسف از این واقعه تلخ بر ضرورت وحدت و همدلی آحاد مردم و مسئولان و همه دستگاههای ذیربط به منظور پیشبرد اهداف مقدس جمهوری اسلامی ایران و منافع ملی تأکید میکند».
بروجردی: به کریمیقدوسی اخطار داده شده
اما پیش از توزیع بیانیه کمیسیون امنیت ملی از سوی رحیمی، «علاءالدین بروجردی»، رئیس این کمیسیون، به راهرو مجلس آمد و لحظاتی به سؤال خبرنگاران پاسخ داد. او که چندان مایل به صحبت درباره اقدام کریمیقدوسی نبود، به چند سؤال پاسخ داد؛ او در پاسخ به سؤالی درباره انتشار سخنان محرمانه ظریف در کمیسیون امنیت ملی از سوی کریمیقدوسی، این اقدام را نادرست خواند و تأکید کرد: «به کریمیقدوسی اخطار داده شده است». رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره سوابق انجام چنین اقداماتی از سوی کریمیقدوسی از جمله نقلقول خودسر از رهبری و… گفت: «به اندازه کافی در این رابطه صحبت کردیم و نباید بیش از این به آن پرداخت».او همچنین درباره پخش فایل صوتی ظریف از سوی کریمیقدوسی، به «آنا» گفت: «این فایل صوتی بههیچوجه قابل پخش نیست و اگر کسی تخلفی دراینباره انجام داده است باید پاسخگو باشد». او افزود: «بارهاوبارها درباره این نوع رفتارها به ایشان تذکر دادهام».پس از این بود که «علیرضا رحیمی»، عضو کمیسیون امنیت ملی، بیانیه این کمیسیون را بین خبرنگاران آورد و در راهرو مجلس توزیع کرد. چند قدم دورتر از «رحیمی»، «نقویحسینی»، سخنگوی کمیسیون، در حال مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی بود؛ دقایقی بعد، او در پاسخ به سؤال «ایلنا» دراینباره که چرا شما بهعنوان سخنگو این بیانیه را قرائت نمیکنید، گفت: «نیازی به قرائت بیانیه توسط بنده نیست».
نقویحسینی: بیانیه رسمی کمیسیون نیست
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی ادامه داد: «کمیسیون امنیت ملی جلسهای دراینباره نداشته و صرفا تعدادی از اعضای کمیسیون امنیت ملی این بیانیه را تهیه و امضا کردهاند و به بنده دراینباره اطلاعی ندادهاند و در جریان آن نبودم».او در رابطه با تشکیل جلسه کمیسیون امنیت ملی، با «کریمیقدوسی» همموضع بود: «این موضوع ارتباطی به من نداشته و قرار هم نیست در خیابان جلسه کمیسیون امنیت برگزار شود. من صرفا یک عضو این کمیسیون و سخنگوی آن هستم و کمیسیون باید به صورت رسمی تشکیل جلسه بدهد و از بنده بخواهد که بیانیه را قرائت کنم و این در حالی است که جلسهای تشکیل نشده است».
او اضافه کرد: «ممکن است در گوشهای از مجلس جلسهای تشکیل شده باشد، اما من در جریان نیستم بااینحال ایرادی ندارد که تعدادی از اعضا به صورت غیررسمی تشکیل جلسه بدهند و بیانیهای را قرائت کنند». او همچنین به «فارس» گفت: «بیانیهای که در راهرو مجلس میان خبرنگاران توزیع شد، روند عادی صدور بیانیه را طی نکرده است؛ این بیانیه، بیانیه رسمی کمیسیون نبوده است».
رحیمی: بیانیه رسمی است
دقایقی بعد «علیرضا رحیمی» همچنان در راهروی مجلس در حال صحبت با خبرنگاران بود. او در پاسخ به سؤالی درباره جلسه کمیسیون امنیت ملی گفت: «آنچنان که در نشست خبری روز دوشنبه نیز اشاره کردم در حاشیه نشست علنی مجلس در روز شنبه این هفته که با حضور اعضای هیئت رئیسه کمیسیون و همچنین آقای نقویحسینی برگزار شد، تصمیم گرفتیم درباره اتفاق پیشآمده بیانیه داده و اعلام موضع کنیم». رحیمی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا بیانیه صادرشده رسمیت دارد، گفت: «بیانیه رسمی و غیررسمی نداریم و این بیانیهای است که به وسيله کمیسیون تهیه شده و روی آن سربرگ کمیسیون امنیت درج شده و به امضای اکثریت اعضا رسیده است».
نقویحسینی: بیانیه رسمی کمیسیون است
دقایقی بعد «نقویحسینی» موضعش تغییر کرد و این بیانیه را بیانیه رسمی کمیسیون دانست و گفت: «وقتی رئیس کمیسیون این بیانیه را تأيید میکند به معنای این است که موضع رسمی کمیسیون است». سخنگوی کمیسیون امنیت ملی تأکید کرد: «مصوبات کمیسیون با تأیید نصف به علاوه یک نفر از کل اعضا رسمیت مییابد». نقویحسینی ادامه داد: «وقتی رئیس کمیسیون میگوید این بیانیه رسمی کمیسیون است همه اعضا باید تأييد کنند و سخنگوی کمیسیون نیز باید بگوید که این بیانیه رسمی کمیسیون است. ممکن است در کمیسیون اختلاف نظری هم باشد، مگر چه اشکالی دارد».او همچنین از اسامی امضاکنندگان این بیانیه ابراز بیاطلاعی کرد و افزود: «وقتی رئیس کمیسیون عنوان میکند این بیانیه، بیانیه رسمی کمیسیون است قطعا نصف بهعلاوه یک امضای اعضای کمیسیون را دارد و بههرحال این بیانیه رسمی کمیسیون است». از چهارشنبه گذشته که «کریمیقدوسی» بخشهایی از سخنان وزیر خارجه در کمیسیون امنیت ملی را منتشر کرد، نقویحسینی، سخنگوی کمیسیون، در پاسخ به خبرنگاران برای موضعگیری، تنها به این جمله که «من گزارشم را قبلا دادهام» بسنده میکرد.
اما دقایقی بعد «کریمیقدوسی» نمایندهای که این روزها خبرساز شده، بین خبرنگاران حاضر شد. پس از آن، خبرنگاران شروع به سؤال از کریمیقدوسی کردند. او که هنوز سروصدای حرکت قبلیاش ادامه دارد، در این جمع باز هم ادعاهای جدیدی مطرح کرد؛ انگار یک جور تاکتیک بود؛ طرح ادعاهای جدید برای عوضکردن جریان سؤالات. وقتی هم خبرنگاران از او درباره سند حرفهایش سؤال کردند، با بیپاسخگذاشتن آنها، به صحبتهای خودش ادامه داد؛ ادعاهایی درباره تصویب برجام بین روحانی و لاریجانی در پاويون؛ تلاش ظریف برای برقراری ارتباط با تیم ترامپ و وزیر خارجه جدید آمریکا و ادعای جالبتر دیگر؛ نقل قول از ظریف در این رابطه که وقتی وزیر خارجه میخواسته روی خطوط قرمز رهبری در مذاکرات بایستد، «حسین فریدون» با آرنج به پهلویش میزده و میگفته «زود رد شو». هر بار که خبرنگاران از او درباره سند حرفهایش سؤال میکردند، یا به حرفهای خودش ادامه میداد یا سکوت میکرد. روابطعمومی وزارت خارجه در واکنش به این ادعاها در اطلاعیهای نوشت: «اصرار آقای کریمیقدوسی بر اقدام غیراخلاقی، غیرقانونی، غیرمنطقی و غیرشرعی خود اگرچه دیگر و هرگز برای مردم شریف و آگاه، جای تعجب ندارد، اما شدیدا جای تأسف دارد. متأسفانه ایشان در ادامه سلسه بداخلاقیهای خود اتهامات واهی و ناراست دیگری را به وزارت امور خارجه و شخص وزیر محترم امور خارجه نسبت داده است که حتی به نظر میرسد با توجه بیمبالاتی ایشان در اظهارات نادرست و خلاف واقع، ارزش تکذیب نیز نخواهد داشت؛ اما صرفا جهت تنویر افکار خوانندگان احتمالی مطالب طرحشده توسط ایشان لازم میداند نکاتی را به اختصار بیان نماید: همه کسانی که با وزیر امور خارجه از نزدیک کار مینمایند و در ماههای پیش از انتخابات آمریکا در جلسات مختلف درون و برونسازمانی و در نشستهای تخصصی و کارشناسی و استراتژیک با ایشان حضور داشتهاند، میدانند که یکی از معدود نظرات کارشناسی واقعبینانه و دقیق درباره انتخابات آمریکا از سوی ایشان ارائه شده که پیروزی آقای ترامپ در انتخابات را با ارائه ادله و با استناد به استدلالهای متعدد دور از انتظار نمیدانسته و نتیجه بهدستآمده در این انتخابات را بسیار محتمل میدانستند؛ موضوعی که برای دیگران نه در ایران، بلکه در سایر نقاط جهان چندان قابلپیشبینی نبود.در پایان مجددا تأکید مینمايیم، دیگر اتهامات و اظهارات نسنجیده و ناروای نامبرده درخصوص تلاش برای ارتباطگیری با تیم جدید هیئت حاکمه آمریکا همانند بقیه سخنان قبلی ایشان درمورد شخص وزیر امور خارجه، در شکل خوشبینانه آن حاکی از بیاطلاعی و ناآگاهی و در شکل دیگر آن باز هم ناشی از توهمات و بداخلاقیهای تکراری و کسلکننده دیگر ایشان است که دیگر چندان قابلاعتنا نبوده و نیاز به تکذیب مجدد هم ندارد».
کریمیقدوسی خطاب به خبرنگاران:
برويد توبه كنيد
در بیانیه کمیسیون قید شده بیاخلاقی صورت گرفته نظر شما چیست؟
از یکشنبهشب که از وزارت اطلاعات و کشور تشریف آوردند و کمیسیون امنیت تشکیل شد، اصلا جلسهای به نام کمیسیون امنیت ملی نداشتیم. بیانیهها براساس آییننامه درباره موضوعات مهم کشور توسط کمیسیون در آنجا مطرح، بحث و درباره آن رأیگیری میشود و اگر رأی آورد منتشر میشود. تعدادی که براساس ضرورتی پیش آقای ظریف رفتند امروز(سهشنبه) در صحن مجلس خودشان مسائلی تنظیم کردند که من هم ندیدم. نمیدانم، ١٠، ١١ تا هم امضا جمع کردند؛ اما باید توضیح بدهند بیاخلاقی به چه ربط دارد.
گفتند این سخنان منتشرشده، گزینشی بوده است.
من که آمدم نوار را به اتفاق چند نفر گوش دادیم؛ بعد خودم گوش دادم و پیاده کردم و بعد برای اینکه نگویند گزینشی عمل کرده، همه نوار به غیر از مسائل محرمانه را که درباره منطقه بود، پیاده کردیم، بعد تعدادی از نمایندگان را دعوت کردیم. البته من به رسانهها از همه جریانها اطلاعرسانی کردم که نگویند کریمیقدوسی گزینشی عمل کرد. گفتم همه تشریف بیاورید و نوار را گوش کنید، عدهای آمدند و ملاحظه کردید که در بسته بود. روز بعد آقای بروجردی، رئيس کمیسیون امنیت ملی، گفت خبرنگاران نیایند؛ ولی نمایندگان بیایند، آنها آمدند و متنی را که پیاده شده بود، خطبهخط با نوار تطبیق دادند و در همانجا امضا کردند.
پنج نفر که امضا کرده بودند، آنجا حضور نداشتند.
چه پنج نفر چه یک نفر؛ ما الان درخواستی با ٤٠ امضا تنظیم کردیم و نامهاش را به رئيس دادیم که کل آن قسمت از نوار در جلسه علنی پخش شود.
آقای بروجردی گفتند این کار صورت نمیگیرد.
به هر صورت ٤٠ نفر نماینده اعتبار دارند و از رئيس درخواست کردند که نوار را پخش کنند. به نظر من جان کلام آن اعترافی است که درباره نقض عهد آمریکا بود که اینهم آقای ظریف را قبل از اینکه کوچک کند، بزرگ کرد. ولی امر مسلمین هم از روز اول میگفتند به آنها اعتماد نکنید و به آن پنجه چدنی که روی آن دستکش مخملی کشیده شده اعتماد نکنید؛ اینها دروغ میگویند. این اعتراف میگوید آمریکاییها قابل اعتماد نیستند. همه این بحثها که راه افتاده، درباره همان یکی، دو تا خط اعتراف است که «من به قول این بابا (جان کری) اعتماد کردم و بر اساس وعدهای به ما گفت قانون ایسا را تمدید نمیکنیم و جلویش را میگیریم و تصویب نمیکنیم و من در این قضیه به او اعتماد کردم». همه بحث این بود و بقیهاش که گفتند کریمیقدوسی بیاخلاقی کرده و محرمانه و گزینشی بوده، حواشی است که میخواهند متن گم شود. بنده هم رسالتم این بود که متن را مستند کنم و نوارش را گوش کنم. حالا شما تا صبح قیامت هم نقض میکنید! اگر نقضی هست نوار را پخش کنند.
وزارت خارجه گفته تاکتیک مذاکرات در این متن گفته شده است.
تاکتیک مذاکرات را که میگویند لو دادهاند، تاکتیکی بود که از روز اول آقای ظریف خودش آشکار همهجا میگفت ما بنایمان بر این بوده که نقشی به کنگره و سنا ندهیم. اشتباه آقای ظریف که خودشان هم بیان میکنند این است که به قولی که جان کری میگویند انتخابات آینده را صد درصد ما میبریم، اعتماد میکنند. تمام امیدشان به رأیآوردن خانم کلینتون بود و همه تخممرغهایشان را در سبد خانم کلینتون گذاشتند. اتفاقی که افتاد این بود که ترامپ رأی آورد. دستشان از ارتباط قطع شده و الان آقای ظریف تلاش میکرد بتواند یک جوری با تیم ترامپ و وزیر خارجه جدید تماس برقرار کند، چون هیچکس را نداشت، وقتی دید راهی ندارد از خانم موگرینی درخواست کرد شما پیش آقای ترامپ بروید.
این تلاشهایی که میگویید، شما از کجا در جریانش هستيد و اسنادش کجاست؟
درخواست کرد که شما پیش آقای ترامپ بروید و ارتباط ما را برقرار کنید. در جریان هستید که دو روز آینده هم قرار است خانم موگرینی در این ارتباط سفری به آمریکا داشته باشد. این موضوعی است که آقای ظریف احساس کرد با طرح این مسئله، آن تلاشی که میکند برای ارتباط با ترامپ ضربه خورده باشد و نتواند؛ وگرنه نسبت به منطق مذاکره که خود آقای ظریف قبلا گفتند، آنچه در متن نوار آمده، هیچچیزش به جز قسمتی که میگوید «من اشتباه کردم» جدید نیست. ببینید مقام معظم رهبری فرمودند اینها عجله کردند، این عجله را در دیدار با مسئولان نیروهای دریایی مطرح کردند؛ من حالا چند مورد از این عجلهها را توضیح میدهم؛ آقای روحانی تلاش میکرد زود این توافق به نتیجه برسد که آثار آن به انتخابات دهم برسد و از یک جایی آقای حسین فریدون را وارد مذاکره کرد.
سند حرفتان چیست؟
آقای ظریف جایی میگوید من میخواستم خط قرمزهای رهبری را رعایت کنم؛ اما حسین فریدون کنار من مینشست و وقتی من میخواستم کنار خط قرمزها بایستم، او با آرنجش میزد به پهلوی من و میگفت زود رد شو. ظریف میگفته من قول دادهام خط قرمزهای آقا را رعایت کنم؛ اما فریدون میگفته بمال به هم و زود رد شو. به همین خاطر میگویم این توافق با عجله انجام شد که امروز آقای ظریف اعتراف میکند ما تلاش کردیم قانون داماتو و عدم تمدید را بیاوریم و آن خط قرمز بود، آن را مستند کنیم و آنها قول دادند و حالا هیچی. یک مورد عجلهای که گفتم اینجا بود.
دقیقا این حرف شما به چه کسی برمیگردد، گویا آقای بروجردی گفتهاند بارها به شما تذکر دادهاند، تأیید میفرمایید؟
موقعی که توافق آمد، آقای روحانی عازم سفر خارج بود، زنگ زد به آقای لاریجانی، آقای لاریجانی هم آمد کلیات برجام را در پاویون نهایی کرد، آنهم شد برجام پاویونی. این برجام پاویونی همانی شد که نتیجهاش را میبینیم و از نظر قوانین موجود آمریکا برجام کارش تمام است.
این دیدار مربوط به چه زمانی بوده، چه سندی برای حرف و ادعایتان دارید؟ ماجرای ارتباط ظریف با تیم ترامپ که به آن اشاره کردید چه بود؟
اگر ظریف میآمد به مجلس، من اصلا به استقبالش نمیرفتم؛ اما حالا من طرفدار ظریف هستم. به خاطر این اعتراف بزرگی که کرد در آغوشش میگیرم. آقای عراقچی تلاش ميكنند سفیر فرانسه شوند؛ آقای عراقچی هم به این نتیجه رسیده که بیشتر از این نمیشود برای برجام کاری کرد.
خب چرا به سؤالها جواب نمیدهید؟
الان هم با رسانه ملی حرف زدم. آن سندی که پخش شد، مستند نواری است که داخل کمیسیون منتشر شده. مردم در اعماق روستاها این را فهمیدند که برجام خطا بوده، این اعتراف، اعترافي تاریخی بود. باید این دولت به اشتباهش اعتراف میکرد.
نگفتید مستندتان برای تلاش ظریف برای ارتباط با تیم ترامپ چه بوده؟
…
آقای کریمی دغدغههای حزبیتان مهم است یا دغدغههای ملی؟
…
تا اینجا که هیچ سندی برای ادعای شما پیدا نشده.
…
آقای دکتر ما از «بیبیسی» بدتر نیستیم که فایل شما را پخش کرد، ما رسانه درون نظام هستیم، چرا پاسخ نمیدهید؟
بروید توبهنامه بنویسيد، من با شماها حرفی ندارم و تحریم هستید.
خب اگر تحریم هستیم، چرا نیم ساعت است که حرف میزنید و آمدهاید توی لابی برای مصاحبه؟
…
بازدیدها: 42